Cirkel van Respect


Ga naar inhoud

Hoofdmenu:


Over de Courgette (Peggytwo)

Lekker koken met Biekew > Courgette...

Over de Courgette door Peggytwo

Courgettes (Cucurbita pepo) zijn vruchtgroenten die tot dezelfde familie behoren als meloenen en komkommers. Het meest bekend is de groene courgette, die trouwens heel goed lijkt op zijn neef komkommer. Er bestaan ook gele variëteiten. Stilaan wordt courgette ook bij ons een vaste waarde in het groenteaanbod. De courgette wordt als groente gegeten en geoogst voordat hij volledig rijp is. Het vruchtvlees heeft een milde smaak.

Er bestaat een speciaal keurmerk voor groenten en fruit van topkwaliteit: Flandria.
Het Flandria-kwaliteitslabel wordt enkel toegekend aan groenten en fruit die aan een hele reeks uitwendige en inwendige criteria beantwoorden. Enkele van die voorwaarden zijn : lange houdbaarheid; onberispelijke vorm; stevigheid en smaak. Daarnaast gelden er bijzondere milieu-eisen. Flandria-producten zijn milieuvriendelijk, geïntegreerd geteeld. Dit houdt in dat chemische gewasbescherming tot een minimum beperkt wordt en dat natuurlijke vijanden (insecten e.d.) worden ingezet om ziektes en plagen te voorkomen of in te dijken.
Alle voorwaarden zijn vastgelegd in een lastenboek, dat de tuinder strikt moet volgen. En externe onafhankelijke controle waarborgt dat Flandria-producten wel degelijk aan de hoge kwaliteits- en milieueisen voldoen.

Aankopen:
Courgettes zijn verkrijgbaar van februari tot november met topaanvoer in de maanden juli tot september. Courgettes hebben een groene egale kleur over de hele oppervlakte en zijn vrij van beschadigingen. Ze hebben een gave schil en voelen stevig aan. Het snijvlak mag niet te nat zijn.

Bewaren:
Zoals andere vruchtgroenten dienen courgettes te worden bewaard op een koele plaats, maar niet in de koelkast.

Bereiding:
Voor gebruik moet u de courgette grondig wassen. Schillen is niet nodig, maar verwijder wel het kroontje, dit is het afgesneden steelgedeelte. Snij ze daarna in blokjes of schijven volgens het gekozen recept. Indien de courgette opgevuld wordt, kan het steeltje aan de vrucht blijven. Het vruchtvlees kan worden verwerkt in het vulmengsel.
Een courgette kent heel wat bereidingswijzen: samen met tomaten en aubergines in een zuiderse ratatouille, gevuld met gehakt als gegratineerde ovenschotel, afwissenlend een schijfje courgette en gekookte aardappel bestrooid met gemalen kaas en klontjes boter geeft een eenvoudig ovengerecht. U kan ook lekkere soepen bereiden met courgettes.

Eenvoudig recept:
Trek met een dunschiller of kaasschaaf reepjes van (groene) courgette en (oranje) wortel. Bak kort in de pan of blancheer even. Meng deze slierten dan tussen hete beetgare spaghetti en je hebt een lekkere, kleurrijke schotel.

Gezondheid:
Courgetten bevatten vitamine A, C, calcium, fosfor en ijzer.

Voedingswaarde per 100 g
Calorieën 36
Vezels 1g
Koolhydraten 8g
Vet 0g
Eiwit 1g
Water 91g



Home Page | SeniorenNet- & Mailgroepsregels | Ledenlijst | Verjaardagen | Lekker koken met Biekew | Kinderhoekje | Koffieleutjes | Thee... | Huis, tuin & keukenweetjes | Hobby's | Net een beetje anders | Moppentrommel | Foto's van de leden van onze groep | "Cirkel" Gedichten | Beste maandelijks gedicht van onze leden van 2007 | Beste maandelijks gedicht van onze leden van 2008 | Foto's vastgelegd door onze leden | Computerhulp aan onze leden | Tips voor bij en op de computer | Grappige tips voor de pc | Korte Pc tips | Gastenboek | Site Map


© Laatst bijgewerkt: 20 September 2008--------------Vandaag zijn we -------------Het is nu | walter.olieslagers@gmail.com

Terug naar inhoud | Terug naar hoofdmenu