Hoofdmenu:
Lekker koken met Biekew > Gratin schotel
Gratin dauphinois
Ingrediënten voor 2 personen
450gram aardappelen
500cl room
1,2 dl melk
10 gr boter
10 gr knoflook
30 gr gemalen gruyèrekaas
peper, zout en muskaatnoot
Materiaal :
Grote ovenschaal
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en was ze.
Snij de aardappelen in plakjes van 3 mm dikte (je kan een mandoline gebruiken).
Aardappelen nu NIET meer wassen. Het zetmeel dat immers nu aan de aardappelen hangt hebben we nodig om een stevige aardappelschotel te maken.
Boter de ovenschaal in.
Pel de knoflook en pers de helft ervan uit in de ovenschaal. Verdeel over de ganse schaal.
Schik de aardappelen dankpansgewijs in de ovenschaal. Doe dit laag per laag. Er moet een kleine ruimte tussen de aardappelen blijven, zodat straks de room tussen de aardappelen kan vloeien. Een tweede laag aardappelen stapel je dus omgekeerd. Je begint aan de andere kant. Er moeten minstens 3 lagen aardappelen zijn. Anders zal het gerecht een andere naam krijgen.
Warm de room en de melk lichtjes op (lauw) en doe er de nootmuskaat, peper en zout bij. Proef ! Doordat we met room werken moet de smaak 'net teveel' zijn. Als het dus goed afsmaakt, moet je er nog een beetje peper en zout bijdoen. Pers er ook de overschot van de knoflook in uit.
Giet dit roommengels over de aardappelen. Bedoeling is dat de aardappelen volledig onder staan.
Strooi de gruyèrekaas over de aardappelen.
Leg enkel kleine klontjes boter bovenop. Dit zal het korsten bespoedigen.
Zet gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C
Als je makkelijk met een vork in de aardappelen kan prikken, dan zijn ze gaar.
Is het korstje nog niet bruin genoeg, zet het dan nog even onder de grill.
Goed om weten :
Gebruik best geen 'bloemige' aardappelen. Deze zullen te vlug uit elkaar vallen.
Gebruik geen diëet kazen. Deze zullen veel te vlug schiften en taai worden.
Smakelijk
Bron: Hungry feelins.be