Cirkel van Respect


Ga naar inhoud

Hoofdmenu:


Info over witloof

Lekker koken met Biekew > Witloof 03-06-08

Deze wintergroente, even smakelijk gekookt als rauw, is ons eigenlijk vrij vertrouwd. Maar wist u dat witlof in bepaalde landen als een luxemiddel wordt beschouwd?
Ook al kan de bittere smaak enkele al te gevoelige verhemelten afschrikken, toch is het witlof sterk aanwezig in ons culinair erfdeel. Het wordt eveneens gewaardeerd voor zijn praktische kant. Immers, er is slechts weinig vaardigheid vereist zodat de bereiding ervan gemakkelijk is. We kunnen amper geloven dat in de Verenigde Staten en in Japan, het witlof een luxeproduct is dat enkel voor grote gelegenheden is gereserveerd. In Japan kost één witlof dan ook tussen 3 en 5 euro!

Wat geschiedenis
In de XVIIIe eeuw in Frankrijk vindt men reeds de eerste voorboden van de witlofteelt, aangezien men de wilde cichorei kweekte, genaamd "baard van de kapucijn", die geleek op het witlof maar met een bitterder smaak. Van witlof zelf vindt men de oudste oorsprong in Brussel terug, in de gemeente Schaarbeek, dat trouwens een beroemd museum bezit dat aan het witlof is gewijd. Toentertijd liet men de teelt van het witlof over aan de hoofdtuinier van de planttuin van Brussel, die de regels ervan opstelde: de wortel van de cichorei verbouwen in de winter, beschut tegen licht en vorst. De groente die zich dan ontwikkelt heeft mooie witte bladeren. Het witlof werd vrij snel in Frankrijk ingevoerd, waar het tot "andijvie van Brussel" werd herdoopt.

Martina Maria

Home Page | SeniorenNet- & Mailgroepsregels | Ledenlijst | Verjaardagen | Lekker koken met Biekew | Kinderhoekje | Koffieleutjes | Tearoom | Huis, tuin & keukenweetjes | Hobby's | Boekenhoekje | Net een beetje anders | Uitstapjes... | Troostende woorden | Foto's van de leden van onze groep | "Cirkel" Gedichten | Beste maandelijks gedicht van onze leden van 2007 | Beste maandelijks gedicht van onze leden van 2008 | Foto's vastgelegd door onze leden | Computerhulp aan onze leden | Tips voor bij en op de computer | Grappige tips voor de pc | Korte Pc tips | Gastenboek | Site Map


© Laatst bijgewerkt: 10 November 2008--------------Vandaag zijn we -------------Het is nu | walter.olieslagers@gmail.com

Terug naar inhoud | Terug naar hoofdmenu