Hoofdmenu:
Tearoom
Hoe zet men thee?
Men drinkt thee bij voorkeur buiten de maaltijden om.
Om zoveel mogelijk van de thee te genieten dient het water zo neutraal mogelijk te zijn, zuiver, helder, geurloos en vooral kalkloos.
Gebruik vooral geen kunstmatig onthard water.
Geef de voorkeur aan natuurlijk bronwater.
Het water mag absoluut niet koken want zo verliest zij teveel zuurstof.
Het moet net beginnen te borrelen, of als u heel minutieus te werk wil gaan op 95° C voor groene thee en 70° C voor zwarte en witte thee.
De trektijd en de hoeveelheid thee verschillen ook naar gelang de theesoort:
Groene thee uit China en Japon moet 3 minuten trekken, zwarte thee iets langer 3 - 5 minuten, Oolong thee 7 minuten en witte thee 15 minuten.
De benodigde hoeveelheid thee voor een kopje is 2,5 gr voor zwarte thee en 4 tot 5 gram voor groene en Oolong thee.
Wat theepotten betreft, er zijn verschillende modellen en materialen met elk hun voor- en nadelen.
Wij raden u theepotten van aardewerk, porselein, gietijzer met geglazuurde of geëmailleerde binnenkant aan voor meervoudig gebruik (verschillende soorten thee) en terracotta theepotten voor gebruik van één theesoort.
Ijzeren theepotten worden niet aangeraden. Zij roesten snel en kunnen de voedingskwaliteiten van thee verminderen indien zij niet goed worden onderhouden.
Bron: isodisnatura