Hoofdmenu:
Koffieleutjes
Hier worden de soorten koffie in het kort besproken.
Zo kom je dus te weten wat er in koffieverpakkingen zit.
Kopi Luwak/Koffie uit keutels
Heel duur!
Kopi Luwak, makkelijker te onthouden als keutelkoffie,
is de duurste en meest zeldzame koffiesoort ter wereld.
Hij wordt gebrand van de bonen die de luwaks niet verteerd hebben en samen met hun uitwerpselen weer in de vrije natuur deponeren.
Onsmakelijk, vindt u?
Nochtans is men in Noord-Amerika en Europa bereid om voor dit delicate goedje 500 euro de kilo neer te tellen.
Letterlijk vertaald betekent kopi luwak 'civetkoffie'.
De naam verwijst naar de luwak, een katachtig nachtdier
dat tot de civetachtigen behoort en in Zuidoost Azië voorkomt.Het beestje doet zich tegoed aan het vruchtvlees van de koffiebes, maar verteert de bonen maar gedeeltelijk
en scheidt daarom de kern terug af.
Op enkele Indonesische eilanden worden die keutels
echter bijeengeveegd en afgespoeld, zodat enkel de bleke,
kleine koffieboontjes overblijven. Het zijn deze bonen die
uiteindelijk een zoete, lichtjes cacaoachtige en bijgevolg
exclusieve koffie moeten opleveren.
Hijm
---------------------------------------
Arabica
Arabica koffie is een verzamelnaam voor
een groot aantal varieteiten Arabica koffie`s.
Elk heeft zijn eigen smaakkarakter.
De Typica Koffiestruik, naarmate de koffiestruik hoger groeit,
heeft de boon een heldere tintelende fruitsmaak.
De Bourbon-boon werd ontdekt op het eiland
Reunion vlak bij Madagaskar.Groeit in Afrika
en Latijns-Amerika heeft een heldere zoet-fruitige
nasmaak.
In Brazilie wordt de Bourbon verbouwd.
In Kenia ook veel Bourbon-varieteiten.
De Caturra werd ontdekt in Brazilie.
De Maragogype (olifantsboon) Mexico-Nicaragua.
De Catuai(centraal-Amerika)
De San Ramon (panama)
en de Geisha (Panama Costa-Rica,Ethiopie)
---------------------------------------
Koffiesoorten.
Nederlanders hebben doorgaans een favoriet merk waaraan ze redelijk trouw zijn. De meeste melanges zijn gebaseerd op een combinatie van Arabica- en Robusta-bonen. Vaak is de verhouding ongeveer tweederde Arabica, eenderde Robusta. Maar er is ook een ruime keuze uit 100% Arabica of uit pittige melanges die voor het grootste deel uit Robusta-bonen bestaan.
Er zijn heel veel koffiesoorten met exotische namen als Sidamo of Kouillou. Het zijn allemaal variëteiten van de Arabica- of de Robusta-boon. Andere voorbeelden zijn de Kenya AA (aromatisch en fris van smaak), de Colombia (volle, aromatische smaak), Costa Rica SHB (fijne, zachte smaak), de Sumatra Lintung (zwaar en krachtig), de Maragogype (extra grote boon) en de Togo (pittig, zuiver van smaak).
Wie in de schappen van de supermarkt of de speciaalzaak kijkt, ontdekt dat er allerlei variaties te koop zijn die het koffiedrinken tot een speciaal moment maken. Zo is er bijvoorbeeld de 'single origin'.
'Single origins'
'Single origins' zijn luxe koffiesoorten uit exotische oorden. Ze hebben een meer uitgesproken smaak dan de gangbare koffie. Ze worden verkocht onder namen als Antigua (Guatemala) en Sidamo (Ethiopië).
-----------------------------------