Cirkel van Respect


Ga naar inhoud

Hoofdmenu:


Thee soorten

Tearoom

Thee: De oorsprong

Thee, afkomstig uit China sinds meer dan tweeduizend jaar, is na water de meest gebruikte drank in de wereld met meer dan 700 miljard koppen per jaar.
Alle theebladeren komen van dezelfde heester, de Camellia Sinensis, maar worden, afhankelijk van de toegepaste behandeling, thee met verschillende kleuren, aroma's en kwaliteiten.
Er zijn meer dan 3000 verschillende variëteiten op de markt waarvan de belangrijkste zwarte , groene, witte en Oolong thee zijn.

De verschillende soorten thee zijn
Groene Thee:
Groene thee wordt voornamelijk in China geproduceerd: 80-90% van de productie.
Het is een niet-gefermenteerde thee. De bladeren worden direct na het plukken tijdens een kort moment verhit en vervolgens gedroogd om het vochtgehalte zoveel mogelijk terug te dringen.
Thee heeft vele eigenschappen: groene thee is rijk aan looizuur en vitamine C en bevat 10 keer meer epigallocatechine gallate, een sterk antioxidant, dan zwarte thee en 2,5 keer meer dan Oolong thee.
Het theïne gehalte is identiek aan dat van zwarte thee, dat wil zeggen 20-90 mg per kopje.
De bijverschijnselen die door veel gebruik van theïne kunnen worden veroorzaakt zoals slaapproblemen of nervositeit, worden anders dan bij zwarte thee verminderd door de aanwezigheid van looizuur.
Zwarte Thee:
Zwarte thee, in China vroeger rode thee genoemd, wordt grotendeels gefabriceerd in India: 90% van de productie.
Zwarte thee is thee waarvan de bladeren zijn gefermenteerd. De bladeren worden na het plukken verflenst, gedroogd en gerold om in een warme en vochtige omgeving te laten oxideren. Vervolgens gestoomd (=cuit à la vapeur. NdT: Le mot ‘cuit’ m’interpelle. Peut-être vaudrait-il mieux vérifier auprès du client ?) om de fermentatie te beëindigen.
Anders dan groene thee bevat zwarte thee geen looizuur en haar eigenschappen lijken dus minder interessant voor de gezondheid.
Witte Thee:
Witte thee, of keizerlijke thee, is bijzonder zeldzaam en dus duur. Het wordt geproduceerd in Azië in de provincie Fujian.
Deze thee wordt gemaakt met de bij voorkeur gesloten bladknop, gebrand op 32° en met papier omwikkeld.
Het geheel wordt twee dagen lang in houten kisten opgeslagen.
Vervolgens wordt het opnieuw op lage temperatuur gebrand, omwikkeld en nog een dag opgeslagen.
Daarna wordt het een laatste keer gebrand.
Witte thee is cafeïnearm, rijk aan vitamine C en polifenol waarvan de concentraties drie keer zo hoog zijn als in andere thee, en bevat uitstekende voedingskwaliteiten.
Oolong Thee:
Oolong thee bevindt zich tussen groene en zwarte thee. De bladeren zijn gedeeltelijk gefermenteerd, tot 20-60%, waardoor de thee een groenbruine kleur krijgt.

Bron: isodisnatura

Home Page | SeniorenNet- & Mailgroepsregels | Ledenlijst | Verjaardagen | Lekker koken met Biekew | Kinderhoekje | Koffieleutjes | Tearoom | Huis, tuin & keukenweetjes | Hobby's | Boekenhoekje | Net een beetje anders | Uitstapjes... | Troostende woorden | Foto's van de leden van onze groep | "Cirkel" Gedichten | Beste maandelijks gedicht van onze leden van 2007 | Beste maandelijks gedicht van onze leden van 2008 | Foto's vastgelegd door onze leden | Computerhulp aan onze leden | Tips voor bij en op de computer | Grappige tips voor de pc | Korte Pc tips | Gastenboek | Site Map


© Laatst bijgewerkt: 10 November 2008--------------Vandaag zijn we -------------Het is nu | walter.olieslagers@gmail.com

Terug naar inhoud | Terug naar hoofdmenu