Hoofdmenu:
Lekker koken met Biekew > Kip, en haar mogeliijkheden
VOL-AU-VENT
Ingrediënten:
1 kip
1 liter water
1 soeplepel kippenbouillonpoeder of 1 blokje kippenbouillon
1 prei
1 stengel selder
1 ui
peper en zout
250gr gehakt
1 citroen
bloem
champignons
peterselie
Voor de saus:
75gr boter
75gr bloem
1/4 liter melk
3/4 liter kookvocht
2 dooiers
2dl melk
Bereidingswijze:
Doe 1 liter water in een kom met (bij voorkeur) dikke bodem.
Leg hierin de kip in z’n geheel.
Doe er de prei, selder en ui in zijn geheel in.
Voeg de kippenbouillon bij en kruid goed met peper en zout.
Laat 45 minuten doorkoken.
Rol met het gehakt balletjes ter grootte van een knikker (zorg dat ze allemaal even groot zijn) en rol ze door de bloem.
Haal na 45 minuten de kip en de groenten uit het kookvocht (kookvocht niet weggieten, maar drie kwart liter in een ander pannetje gieten).
Kook de balletjes in het kookvocht geduren 10 minuten.
Ontbeen de kip en snij in middelgrote stukken.
Maak een roux van boter en bloem.
Doe er de melk en het kookvocht bij en roer goed met een garde.
Doe het sap van een halve citroen bij de roux.
Doe er de kip, de schijfjes rauwe champignons en de balletjes bij.
Klop in een aparte kom 2 eierdooiers en 2dl melk losjes door elkaar.
Vlak voor het serveren meng je dit door de rest van mengsel.
Extra tips.
Gebruik een hele kip, en niet enkel kippeborsten of billen. Het vel en de beenderen geven die extra smaak
Haal de balletjes door de bloem zodat ze meer aan elkaar blijven plakken.
Kook de balletjes apart in het kookvocht, zodat ze gekookt bij de roux komen.
De eitjes en de melk er achteraf bijvoegen zorgt voor een vol au vent die meer gebonden is.
Smakelijk,
Biekew